Baş neden ağrır?
Boyun, çene bölgesindeki damarların genişlemesi sonucu meydana gelen ağrılardır. Hemen hemen herkesin yaşadığı bir sağlık sıkıntısıdır. Baş ağrısının birçok çeşit vardır. Birkaç saat süren çeşidi de vardır haftalarca süreni de.
Baş neden ağrır? Baş ağrısı çeşitleri Nelerdir?
Boyun, çene bölgesindeki damarların genişlemesi sonucu meydana gelen ağrılardır. Hemen hemen herkesin yaşadığı bir sağlık sıkıntısıdır. Baş ağrısının birçok çeşit vardır. Birkaç saat süren çeşidi de vardır haftalarca süreni de.
Bunları sınıflandırırsak; eğer baş ağrısı diğer başka bir ağırdan kaynaklanmıyorsa bu tip baş ağrılarına birincil baş ağrıları, öte yandan beyinden ya da vücudun herhangi bir bölgesindeki ağrından kaynaklanıyorsa bu tip ağrılara ikincil baş ağrıları denilir.
En genel sınıflandırılması bu şekildedir. Bir de günlük kronik baş ağrıları vardır. Bu baş ağrıları çeşitlerini kısaca açıklayalım:
Birincil Baş Ağrıları
Bu tip baş ağrıları da kendi içinde çeşitleri vardır. Bunlar: Migren ağrısı, gerilim tipi baş ağrısı ve küme tip baş ağrısıdır. Şimdi bunları kısaca açıklayalım:
- Migren Ağrısı: Birincil baş ağrısı olarak halk arasında en çok bilineni migrendir. Peki migren ağrısı neden oluşur? Bu konuda birçok araştırma yapılmış olup, migrenin beyin bölgesindeki damarların genişletip daralması sonucu oluştuğu raporlanmıştır.
Beyin bölgesindeki 5. beyin sinirindeki ki bu sinirin adı trigemialin de migrene neden olduğu büyük ihtimaller arasında yer almaktadır.
- Migreni tetikleyen durumlar: stres, ani üzüntü, duygu değişikliği, çikolata, şarap gibi yiyecek ve içecekler, gürültülü ortamlar, aşırı güneş ışığına maruz kalmaktır.
Çikolata tüketilmesi sonucu serotonin hormonu salgılanmaktadır. Serotoninin ve bazı ağrı kesicilerde bulunan kimyasalların migrene sebep olduğu yapılan araştırmalar sonucu raporlanmıştır.
Migren ağrısı sırasında vücutta salgılanan serotonin miktarı azalır ve bu durumun neticesinde serotonin kimyasalları 5. beyin siniri olan trigemiale nöropeptid adı verilen kimyasal maddeyi salgılaması için uyarıcı bir sinyal gönderir. Nöropeptidler beyin zarına ulaşarak migren ağrısının oluşmasına ve tetkiklenmesine neden olur.
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Bu tip baş ağrıları boyun ve saç derisi bölgesinde oluşan ağrılardır. Genel olarak başın arka kısmından başlar ve bütün yüzü kaplayan ağrı tipidir.
Depresyon ve duygusal çöküntülerde olmak üzere en çok kaşı karşıya kalınan baş ağrısı çeşididir. Bilgisayar başında uzun süre çalışıldığında veya baş bölgesi sabit olarak uzun süre tutulduğunda ortaya çıkmaktadır.
Diğer sebepleri ise, aşırı çalışmak, gözü yormak, uykusuzluk, yeterince beslenmeye veya yemek yememe bunlar arasında yer almaktadır.
Özellikle ergenlik çağında gençlerde stresten dolayı çokça ortaya çıkan ağrı tipleri migren ve gerilim tipi baş ağrısıdır. Gençlerin duygusal olarak her şeyi en üst noktada yaşadığı ve etkilendiği bu dönemde ayrıca sınav yoğunluğunun artması da ayrı bir tetikleyicidir.
Küme Tipi Baş Ağrısı: Bu tip ağrılar aniden başlar ve gece uykudayken bile kişiyi uyandıracak kadar şiddetli bir duruma gelebilen ağrılardır. Diğer ağrı türlerine göre daha az rastlanan baş ağrısı tipi olup, aşırı sıcağa ya da güneşe maruz kalınlığında, yine aşırı yorgunluk bu baş ağrısını tetikleyen etkenlerdendir.
İkincil Baş Ağrıları
İkincil tip olan bu baş ağrıları başka hastalıkların sonucu oluşur. Bu tip baş ağrıları aniden ortaya çıkar, şiddetlidir ve sıkça tekrar eder. Ciddiye alınması ve kesinlikle ihmal edilmesi gerekir.
Bu baş ağrısı ile birlikte kusma, görme bozukluğu, bilinç kaybetme de oluyorsa kesinlikle hemen doktora gidilmelidir. İkincil tip baş ağrısına sebep olan hastalıklar; beyin tümörü, sinüzit, beyin hastalıkları, beyin sinir hastalıkları gibi hastalıklar olup biran önce tanı ve teşhisini yapılıp tedavi edinilmesi gereken hastalıkların habercisidir.
Günlük Kronik Baş Ağrıları
Birincil tip baş ağrıları gibi herhangi bir hastalığın neden olmadığı baş ağrılarıdır. Ancak günlük olarak tekrar ettiği için kişinin çok sık olarak ağrı kesici alması da bu tip baş ağrılarını tetiklemektedir. Çünkü ağrı kesici vücutta alışkanlık yaptığı için alınmadığı zaman vücut baş ağrısı şeklinde uyarı vermektedir.
Eğer haftada 3 taneden fazla ağrı kesici içiyorsanız ve günlük olarak başınız ağrıyorsa ve başka bir nedeni yoksa maalesef günlük baş ağrısı çekiyorsunuzdur.
Her şey de olduğu gibi ilaçların fazlası da zararlıdır. Sonuçta kimyasal olduğu için karaciğer bu ilaçların zehirli maddeleri zararsıza dönüştürmek için fazladan uğraşıp yorulacak, böbreklerden de geri emilme ve süzülme işlemi yapıldığı için ekstra yorulacaktır.
Vücudumuzun değerini bilmeliyiz, çünkü sağlık önemlidir ve kaybedilince maalesef ne yaparsanız yapın eski haline gelmemektedir. Sonradan üzülmek yerine sahip olduğumuz bu muhteşem varlığımıza gerekli özeni göstermeliyiz.