Beyin kanaması Neden Olur?
Beyin kanaması Yukarıdaki belirtileri gösteren kişilere nörolojik muayene yapılır. Muayene sonrası tomografi, MR, anjiyografi gibi radyolojik testler yapılarak teşhis konur.
Beyin kanaması, beyin içinde bulunan atardamarlardaki bir çatlamaya bağlı olarak beyin dokusuna kan sızmasıdır. Meydana gelen kan birikimine “hematom” denir. Kanamaya bağlı olarak, beyin dokusundaki şişme “ödem” olarak adlandırılır. Kafatası içinde yer kaplayan bu oluşumlar, beyin dokusu üzerinde baskı meydana getirerek beyin hücrelerinin kan akımını bozarak ölümüne sebep olur. Beyin kanaması beyin içinde, beyin ve beyni kaplayan zarlar arasında veya zarlar ile kafatası kemiği arasında olabilir.
Beyin kanaması belirtileri nelerdir ?
Kanamanın meydana geldiği yere, etkilenen beyin dokusunun büyüklüğüne ve şiddetine bağlı olarak, beyin kanaması belirtileri değişebilir. Aşağıdaki belirtiler ani gelişebildiği gibi zamanla da ortaya çıkabilir:
Ani ve şiddetli baş ağrısı,
- İnme,
- Kol veya bacakta kuvvet kaybı,
- Bulantı veya kusma,
- Uykuya eğilim,
- Görmede değişiklikler,
- Uyuşukluk,
- Karıncalanma,
- Konuşma güçlüğü,
- Konuşulanı anlama güçlüğü,
- Yutma güçlüğü,
- Okuma veya yazmada zorlanma,
- Ellerde titreme,
- Koordinasyon bozukluğu,
- Denge bozukluğu,
- Bilinç kaybı.
Beyin kanaması sebepleri nelerdir ?
Kafa travması: Elli yaşın altında olanlarda kafa travmaları en sık beyin kanaması nedenlerindendir.
Yüksek tansiyon: Damarın duvar yapısında hasara neden olan ve zamanla damar duvarını zayıflatarak kanamaya sebep olan etmenlerdendir. Kontrol altında olmayan veya tedavi edilmeyen tansiyon yüksekliği en sık beyin kanaması sebeplerindendir.
Anevrizmalar: Kan damarlarının duvarında şişme yapan zayıf bölgeler bulunur. Bu bölgeler çeşitli sebeplerle çatlayarak kanamalara yol açabilir.
- Damar duvar anormallikleri: Doğuştan olan damar anormallikleri de kanamalara sebep olan faktörlerdendir.
- Kanama bozuklukları: Hemofili ve orak hücreli anemi gibi hastalıklarda beyin kanaması görülme riski daha fazladır.
- Karaciğer hastalıkları: Kanama problemlerinin daha sık görüldüğü hastalıklardır.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı: Bu ilaçları kullanan kişilerde beyin kanaması riski, bulunmaktadır.
- Beyin tümörleri: Beyinde bulunan tümörlerden meydana gelen kanamalar da beyin kanamasına yol açabilirler.
- Kokain kullanımı: Kokain kullananlarda gelişen yüksek tansiyon beyin kanamasına sebep olabilir.
Beyin kanamasına teşhis nasıl konur ?
Yukarıdaki belirtileri gösteren kişilere nörolojik muayene yapılır. Muayene sonrası tomografi, MR, anjiyografi gibi radyolojik testler yapılarak teşhis konur.
Beyin kanamasına nasıl tedavi edilir ?
Beyin kanamasının tedavisine ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi sonuç alınır. Bu sebeple, yukarıdaki belirtileri olan kişilerin zamanında tanınması ve hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi büyük önem taşımaktadır.
Tedavi, kanamanın yeri, sebebi ve miktarı ile ilişkilidir. Kanamanın yarattığı baskıyı azaltmak için ameliyat gerekebilir. Çeşitli ilaçlar da kullanılarak beyinde şişme (ödem) oluşması engellenmeye çalışılır. Kanamaya sebep olabilecek yüksek tansiyon gibi nedenlere yönelik tedavi uygulanır. Uzun dönemde de, kanamanın sebep olduğu beyin hasarını gidermeye yönelik; fizik tedavi, konuşma tedavileri gibi tedaviler uygulanır.
Beyin kanaması nelere sebep olur ?
Beyin kanamasının insan vücudunda ne tip bir hasar ya da hasarlar bırakacağı da kanamanın yeri ve beynin ne kadar süreyle oksijensiz kaldığı ile ilişkilidir. Aşağıda beyin kanamasının sebep olabileceği durumlar sıralanmıştır:
- Konuşma güçlüğü,
- Görme kaybı,
- Yutma güçlüğü,
- Hafıza kaybı,
- Duyusal bozukluklar,
- Vücudun bir kısmını hareket ettirememe,
- Felç,
- Depresyon ve duygusal problemler.
Beyin kanamasını önlemek için neler yapılabilir ?
Beyin kanaması riskini azaltmak için; sigara bırakılmalı, varsa kalp hastalıkları, yüksek tansiyon tedavi ettirilmeli, şeker hastalığı varsa kan şeker düzeyi kontrol altında tutulmalı, sağlıklı bir yaşam sürdürülmeye çalışılmalıdır.