Gül Hastalığı Nedir (Pityriasis Rosea) Ve Tedavisi
Gül yarası hastalığı havaların ısınmasıyla beraber, kaşınmaya ve sulu yara oluşturmaya başlar. Özellikle bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyen gül yarası yüzünden, hastaların çoğu dışarı çıkmayı bile istemediklerini vurguluyor.
Gül Hastalığı Nedir
Özellikle yaz aylarında orta yaşlı kadınlar da, sıklıkla karşılaşılan resimlerde görüleceği üzere üz de ve vücudun çeşitli bölgelerin de kendini gösteren sivilce şeklinde kırmızı noktalar ile kendini gösteren bir tür cilt hastalığıdır. Gül yarası hastalığı havaların ısınmasıyla beraber, kaşınmaya ve sulu yara oluşturmaya başlar. Özellikle bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyen gül yarası yüzünden, hastaların çoğu dışarı çıkmayı bile istemediklerini vurguluyor. Gül hastalığı (Pityriasis Rosea) nedir sorusunun cevabını arıyor yada kendinizde bu hastalığın bulunduğundan şüphe ediyorsanız, hastalığın farklı aşamalardaki görünümüne dair eklediğimiz fotolara bakarak eğer cildinizde bu tür kırmızı izler varsa gecikmeden doktora başvurunuz.
Gül hastalığı ne kadar sürer?
Gül yarası hastalığının normal süreci, 1 veya 2 aydır. Vücutta oluşan yaralara temas ederseniz, yaralar mikrop kapacağı için daha uzun sürede iyileşecek yüzünüz de veya yara olan bölgeler de yara izi kalacaktır. Vücudunuz da yara izi kalmaması için yapmanız gerekenler;
1-) Kesinlikle kırmızı noktaları kaşımamamız gerekiyor, kırmızı yaraları kaşırsanız muhtemelen iz kalacaktır.
2-) Yara olan bölgelere mutlaka temizlemeniz gerekiyor, temizlenmeyen yaralar kaşıntıyı arttıracağı gibi vücutta izde bırakacaktır.
3-) Sanılanın aksine Gül yarasına yanık kremi sürebilirsiniz, acısını hafifleteceği gibi merak ettiğiniz Gül hastalığı ne kadar sürer sorusunun normal süresini de azaltacaktır.
Gül hastalığını doğal yöntemlerle iyileştirebilirsiniz:
Doğada Gül hastalığını iyileştirecek besinleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunlar;
1-) Elma sirkesi, vücudunuzun sağlıklı olabilmesi için gereken bütün vitaminleri içerisinde bulundurur. Özellikle vücudun pH değerini korumasına yardımcı olan elma sirkesini yatmada önce bir pamuk yardımıyla Gül yarası olan yerlere sürerseniz. Yanma hissi ortadan kalkacak ve gül yarasının iyileşme süresini kısaltacaktır.
2-) A vitamini içeren besinleri tüketirseniz, a vitaminin deriyi yenileme özelliği sayesin de, yaralardan kısa bir sürede kurtulabilirsiniz.
3-) kuru papatya gül yarasına çok iyi gelir, kuru papatya bulmakta zorlanıyorsanız, aktarlardan alabileceğiniz papatya çaylarını filesini açarak yanık kremi ile beraber gülleme olan yerlere, bu karışımı sürerek Gül yarasını iyileştirmeye başlayabilirsiniz.
4-) Gül hastalığı bitkisel tedavi yöntemlerinden birisi de, yeşil çaydır. Hazırladığınız yeşil çayı buzdolabında, 3-4 saat bekletin ve yaraların üzerine sürün. Ortalama yarım saat yaranın üzerin de, durması gereken yeşil çayı yarım saat sonra bol su ile durulayın.
5-) Gül hastalığı doğal ve bitkisel tedavi seçeneklerinden birisi ise, yulaf ezmesidir. Yulaf ezmesi içerisin de barındırdığı maddeler sayesin de, kaşıntıları azaltır. Kızarıklıkların azalmasına da yardımcı olan yulaf ezmesini, süt ile karıştırarak macun kıvamına getiririn. Buzdolabında 2 saat beklettiğiniz bu karşımı gül yarasını ne üzerine sürün ve 1 saat sonra bol su ile durulayın.
6-) Meyankökü, bal ile karıştırıldığın da gül yarasının kızarıklığını büyük ölçü de azaltır. Meyankökü deriyi yenileme özelliği sayesin de, cildiniz de oluşan gül yarası hastalığını kısa sürede azaltacaktır.
Gül yarası oluşumunu azaltan faktörler
Özellikle 30-50 yaş arasındaki kadınlar da sıklıkla karşılaşılan gül yarası hastalığını, engellemenin yolları bulunmaktadır. Gül hastalığı nasıl geçer veya oluşumunu nasıl engelleyebiliriz sorusunun en doğru cevabı güneştir. Direk güneş ışığı almak vücuda fazlasıyla zarar verir. Özellikle orta yaşlı ben beyaz tenli kadınlar da, direk güneş ile temas etmek Gül yarası hastalığına sebep olur. Gül yarası hastalığının temel nedeni bilinmemekle beraber kalıtsal olarak sıklıkla görüldüğü biliniyor. Özellikle sıcak aylar da artık Gül yarası hastalığını, çok sıcak olmayan ortamlar da bulunarak engelleyebilirsiniz. Gül hastalığı nasıl geçer sorusunun cevabı;
1-) Gülleme hastasıysanız, deniz suyu yaralarınızdaki mikropları öldürmenizi sağlayabilir. Özellikle sabah saatlerin de ve akşam güneş battıktan sonra denize girerek Gül yarası hastalığınızı ortadan kaldırabilirsiniz.
2-) Gülleme hastaları sıcak yaz ayların da, öğle vakti dışarıya çıkmamaya özen gösterin, bu sayede güneşin zararlı etkilerini kendinizden uzak tutacaksınız.
3-) Dışarıya çıkmanız gereken durumlar da, mutlaka güneş kremi kullanmaya dikkat edin, eğer güneş kremi kullanmazsanız direk güneş ile temas halinde olan yaralarınız daha fazla artacaktır.
4-) Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat ederek, gülleme hastalığınızı ortadan kaldırmanız mümkün.
5-) Baharatlı yiyeceklerden uzak durarak, gül hastalığınız yoksa Gül hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilir, gülleme hastalığınız varsa iyileşme süresini azaltabilirsiniz.
6-) Gülleme hastalığınız varsa sauna, hamam gibi sıcak yerlere gitmeniz tavsiye edilmez.
7-) Duş alırken mutlaka sıcak suyla yıkanmamaya dikkat edin, mümkün mertebe ılık su ile yıkanarak gül hastalığının kaşıntısını azaltabilir ve kızarıklık olan bölgelerin normal rengine kavuşmasını sağlayabilirsiniz.