Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?
Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,
Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,
RDW testi, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Red Cell Distribution Width) baş harflerinden oluşan kısaltma ile anılan bir testtir.
RDW testi, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Red Cell Distribution Width) baş harflerinden oluşan kısaltma ile anılan bir testtir. RDW testi, tam kan sayımında ölçülen testlerden biridir. Her kan sayımı yapıldığında otomatik olarak ölçülen bu test, alyuvarların büyüklükleri arasındaki farkı ortaya koyar. Normalde kemik iliğinde üretilen alyuvarların boyutları birbirine yakındır. Ancak bazı hastalıklarda alyuvar boyutları arasında fark görülebilir. Kan dolaşımında bazı alyuvarlar daha büyük, bazıları daha küçük olabilir. İşte RDW testi ile bu farklılık anlaşılabilir.
RDW normal değerleri nedir ?
RDW değeri %10-16 arasında değişiklik gösterebilir. Testin yapıldığı laboratuar ve cihazın verdiği normal değer aralıkları önemlidir. Test sonucunda rapor kağıdı üzerinde bulunan normal değer aralıklarına dikkat edilerek, değerlendirme buna göre yapılmalıdır.
Düşük RDW ne anlama gelir ?
RDW değerinin %10’un altında olması durumunda RDW düşük demektir. Düşük RDW varsa, kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücrelerinin boyutları arasında fazla fark olmadığı anlaşılır.
Hangi durumlarda RDW değeri düşüktür ?
Alyuvarların normale göre daha büyük olduğu “makrositer anemilerde” veya normale göre daha küçük olduğu “mikrositer anemilerde” RDW değeri düşük olabilir.
RDW değerinin yüksekliği ne anlama gelir ?
Eğer RDW değeri %16’nın üzerinde ise, yüksek RDW olduğu ortaya çıkar. Bu durumda kan dolaşımındaki kırmızı kan hücrelerinin boyutları arasında fark olduğu düşünülür.
Hangi durumlarda RDW değeri yüksek çıkar ?
Demir eksikliği anemisi: Bu durumda MCV düşüktür.
Folik asit ve B 12 vitaminlerinin düşüklüğü: Bu durumda MCV de yüksektir.
Kronik karaciğer hastalıkları: Bu durumda MCV de yüksektir.
Kemik iliği ile ilgili hastalıklar: Bu durumda MCV de yüksektir.
RDW demir eksikliğine bağlı kansızlıklar ile talasemi hastalığı arasında ayırıcı tanıda kullanılan önemli testlerden biridir. Yukarıda da belirtildiği gibi, demir eksikliğinde yüksek çıkan RDW, talasemi taşıyıcılığında normaldir.