Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi elle uygulanan tedavi anlamına gelmektedir.
Ülkemizde son yıllarda popüler olmasına rağmen geçmişi çok daha eskiye hatta yüzyıllar öncesine dayanan bilimsel olarak literatüre girmiş, kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir.
Manuel Terapinin Amacı ve Etki Yöntemi Nedir?
Manuel tedavide temel amaç, kişinin cerrahi bir müdahale ve farmakolojik bir ajan kullanılmadan fiziksel sağlığına kavuşmasını ve iyilik halinin devamlılığının sağlanmasıdır.
Manuel terapide gerekli eklem mekanizmaları ve doku fizyolojisi kullanılarak vücuda doğru dokunuşları yapmak ve doğru etkileri almak hedeflenir.
Sadece ağrıya yönelik değil, ağrının temel sebebini de bulmaya yönelik çalışmak, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır.
Kimler Tarafından Uygulanır?
Alanında tecrübeli, akademik ve meslek içi eğitimlerini almış hekimler ve fizyoterapistler tarafından uygulanır.
Uygulama Alanları Nelerdir?
Sıklıkla bel-boyun ve eklem problemlerinde uygulanmakta olup kas iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanır.
Diğer bir deyişle ortopedik rehabilitasyonu içine alan tüm rahatsızlıklarda manuel terapi uygulaması yapılabilir.
Manuel Terapide Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Manuel terapi uygulamalarından önce klinik karar vermek ve problemi çözebilmek amacıyla kişiye özel değerlendirme ve analizlerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Manuel terapi uygulamaları birçok tekniği içermektedir.
Bu yüzden yapılan değerlendirmeler sonucunda kişiye ve problemlerine uygun teknik veya teknikler seçilmeli ve bütüncül bir yaklaşım ile süreç yürütülmektedir.
Tedavi Süreci Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi kişinin var olan problemlerinin şiddetine, süresine, eşlik eden diğer problemlerine, rehabilitasyon sürecine katılımına ve motivasyonuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Manuel terapi sonrası, kişinin günlük yaşam aktiviteleri, alışkanlıkları, mesleği ve hobileri gözden geçirilerek, gerekli yaşam modifikasyonu sağlanmalı ve kişiye özel egzersizler ile desteklenmelidir.
Manuel Terapi ve Boyun Ağrısı Tedavisi
Manuel terapi değerlendirme yöntemleriyle, öncelikli olarak boyun bölgesinde temel hareket paternlerinde meydana gelen kısıtlanmanın boyutları ve boyun çevresi kaslarda meydana gelen problemler tespit edilmektedir.
El ile gerçekleştirilen uygulamalar yoluyla, boyun hareket açılarında oluşan kısıtlanmaların ölçüleri belirlenmekte ve kaslar analiz edilmektedir.
Bu aşamada, sorunun daha net olarak tespit edilebilmesi için radyolojik görüntüleme tekniklerinden de faydalanılabilmektedir.
Boyun ağrısı durumlarında genellikle ağrının meydana geldiği noktaya ağırlık verilmekte ve tedavi ağrı merkezi üzerinden yapılmaktadır. Ancak manuel terapi yöntemi vucüdü bir bütün olarak ele almaktadır.
Boyun bölgesinde meydana gelen bir sorun ya da boyun fıtığı, kalça ekleminin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde yerine getirememesinden kaynaklı da olabilmektedir.
Aynı şekilde kişinin sağ tarafında bir bel ya da kalça ağrısı bulunması durumunda, sol taraftaki boyun sırt geçişinde hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilmektedir.
Bu bakımdan manuel terapi, vücudu bir bütün halinde ele alarak gerekli teknikleri kişiye özel nitelikte uygulamaktadır.
Manuel Terapi ve Bel Ağrısı Tedavisi
Bel bölgesi de boyun bölgesi gibi, belli bir hareket açılarına sahiptir.
Bel bölgesinin sahip olduğu anatomik ve fizyolojik hareket açılarında kısıtlanma meydana gelmesi ya da eklemin temel hareket kabiliyetini kaybetmesi durumu yaşam kalitesini ciddi ölçüde kısıtlamaktadır.
Manuel terapi yöntemiyle uygulanan teknikler, eklemlerin sahip olduğu anatomik ve fizyolojik açıların geri kazandırılmasını ve kasların gevşetilmesini amaçlamaktadır.
Manuel terapi, bütün kas ve iskelet sistemi hastalıklarında olduğu gibi, bel ağrısı problemlerinde de sorunu bir bütün olarak ele almakta ve bu doğrultuda güvenle gerçekleştirilmektedir.